Ziua a opta

Ziua a opta - Thornton Wilder

Descriere carte:
Thornton Niven Wilder (1897-1975), unul din­tre marii clasici ai li­te­raturii americane de secol XX, s-a nascut la Madison, in Wisconsin, intr-o fa­milie care a dat multe nume valoroase con­ti­nen­tului de peste ocean. Crescut intre China si California, Wilder a avut parte de o educatie cosmopolita ? ajungand sa vor­beas­ca mai multe limbi si intrand in contact cu lite­ra­turi si culturi diverse. A studiat la Oberlin College, in Ohio, apoi la Yale si Princeton, devenind mai tarziu pro­fesor de literatura si creative writing . S-a aflat adesea in anturajul unor scriitori si gan­ditori celebri, precum Gertrude Stein si Alice B. Toklas, Sigmund Freud, John dos Passos si Philip Barry. Deo­potriva roman­cier si drama­turg de succes, a fost unanim re­cunoscut ca una dintre per­sona­litatile de marca ale lite­re­lor ame­ricane, fiindu-i decernat de trei ori pre­miul Pulitzer, in 1927 pentru romanul The Bridge of San Luis Rey ( Puntea Sfantului Ludo­vic ), in 1938 si in 1943 pentru piesele Our Town ( Ora­sul nostru ) si, res­pectiv, The Skin of Our Teeth ( Prin urechile acu­lui ). O alta piesa cunos­cuta The Merchant of Yonkers (1939), pe care autorul a reluat-o mai tarziu sub titlul The Matchmaker , a constituit baza nu mai putin fai­mosului music-hall Hello, Dolly . In creatia sa romanesca, un loc aparte il ocupa si Idele lui martie , roman deopotriva publicat in colectia Byblos.
In 1962 si 1963, Thornton Wilder si-a pe­trecut douazeci de luni departe de familie si prie­teni, in oraselul Douglas din Arizona, la frontiera cu Mexicul, perioada in care a inceput sa lucreze la Ziua a opta, cartea care avea sa-iaduca prestigiosul National Book Award in 1968.
Doua familii dezbinate de o crima intr-un ora­sel minier din sudul statului Illinois, o evadare miraculoasa a presupusului ucigas in chiar aju­nul executiei aduc ingredientele unei scrieri de mare forta si amplitudine, in care demarcatiile dintre romanul de actiune si cel de dragoste, dintre romanul istoric si cel de meditatie filozo­fica sunt spulberate in tornada epica lansata de Wilder. Un roman esential al literaturii americane mo­derne, o meditatie asupra valorilor au­tentice, o lectura indispensabila.
 

  • Autor: Thornton Wilder
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Byblos
  • Categoria: Literatura clasica
  • ISBN: 978-973-669-169-0
  • An aparitie: 2007
  • Numar de pagini: 0
  • Format carte: 432 mm

Pret: 33,25 Lei
(pretul include TVA)