Teroare si liberalism

Descriere: Atacurile din 11 septembrie au marcat declansarea rãzboiului impotriva terorismului, dar ele au deschis in acelasi timp o dezbatere asupra rolului primordial pe care democratiile liberale, precum cea pe care incercãm si noi sã o construim, trebuie sã il joace in garantarea dreptului fundamental la libertate.
Intorcåndu-se spre lumea musulmanã, Paul Berman descoperã aici cel mai nou model de totalitarism aflat in plinã desfãsurare. Teroare si liberalism analizeazã rãdãcinile apusene ale principiilor totalitare pe care principalele figuri intelectuale ale islamului le-au importat si le-au adaptat, pentru a rãspunde unei istorii stilizate a islamului. Ideea de teroare ca rãspuns la orice formã de injustitie, manifestatã in islamismul totalitar, isi gãseste un precursor intr-un cult irational al mortii la care au aderat „miscãrile politice de masã patologice“, intre care se incadreazã si nazismul sau stalinismul. Intr-o chemare intelectualã la arme, Paul Berman sustine necesitatea unei pozitii ferme a democratiilor liberale impotriva inamicilor modernitãtii si in principal a terorismului, nu doar in planul actiunii, ci si al ideilor.
Critic politic si cultural, jurnalist si istoric, Paul Berman este un observator de marcã al politicii externe americane. A fost MacArthur Fellow (1992–1996), New York Public Library Fellow (1999–2000) si Guggenheim Fellow (2002–2003), iar in prezent este membru al New York Institute for the Humanities din cadrul New York University si al World Policy Institute. Corespondentele sale jurnalistice din Nicaragua, Mexic, Republica Cehã, Franta, precum si alte tãri au apãrut in The New York Times Magazine, The New Yorker, The Village Voice etc. Articolele sale apar cu regularitate in The New York Times Magazine, The New York Times Book Review, The New Republic si Dissent Magazine.
Dintre cãrtile sale mentionãm The Passion of Joschka Fischer (2005) si A Tale of Two Utopias: The Political Journey of the Generation of 1968 (1996), precum si editarea a douã antologii, Blacks and Jews si Debating P.C.: The Controversy Over Political Correctness on College Campuses. Teroare si liberalism, publicatã in 2003, a fost tradusã in nouã limbi.

  • Autori: Paul Berman
  • Editura: Curtea Veche
  • Anul aparitiei: 2005
  • ISBN: 973-669-147-0
  • Numar de pagini: 240
  • Categorie: Politica