Tehnologia informatiei si a comunicatiilor. Sisteme de gestiune a bazelor de date. Manual pentru clasa a XI-a

Tehnologia informatiei si a comunicatiilor. Sisteme de gestiune a bazelor de date. Manual pentru clasa a XI-a - Daniela Oprescu, Liana Bejan Ienulescu

Descriere carte:

Manualul respecta programa scolara in vigoare pentru clasa a XI-a, profilul real, specializarea stiintele naturii, in regimul prevazut de lucru de o ora pe saptamana.

Programa contine notiuni pentru formarea competentelor necesare proiectarii bazelor de date relationale utilizand ca instrumente facilitatile oferite de aplicatiile Word si Excel pentru prelucrarea listelor si tabelelor. Prin continutul referit, programa obliga la extinderea si aprofundarea notiunilor invatate in clasele a IX-a si a X-a privitoare la organizarea si prelucrarea datelor organizate in liste si tabele, fara a include notiunile elementare necesare proiectarii unui sistem informatic si a unui sistem de gestiune a bazelor de date. Astfel, continutul programei se prezinta ca si cum elevul ar fi capatat aceste notiuni de proiectare in anii anteriori, drept pentru care si subtitlul dat programei este de Sisteme de gestiune a bazelor de date.

In aceasta situatie, autorii au fost nevoiti sa realizeze un manual care sa suplineasca lipsa notiunile elementare necesare proiectarii unui sistem informatic si a unui sistem de gestiune a bazelor de date, dar care sa aiba, in acelasi timp si caracter practic imediat si sa conduca elevul prin invatare si descoperire pas cu pas. Trebuie precizat ca acest efort s-a facut si in conditiile in care nu s-au putut folosi nici instrumente de programare in Visual Basic a unei aplicatii de baze de date deoarece aceste cunostinte nu au fost prevazute in programa actuala si nici in anterioarele.

Manualul porneste progresiv, in Capitolele II si III, prin recapitularea notiunilor din anii anteriori, reluand si completand apoi cunostintele legate de datele care intervin intr-un sistem real, codificarea si organizarea lor, prelucrarile la care sunt supuse datele si modul de regasire a acestor prelucrari intre facilitatile oferite de aplicatiile Word si Excel. Sunt inserate tabele cu functiile principale din cadrul bibliotecii Excel.

Capitolul III contine o aplicatie simpla care are ca scop punerea in evidenta a unui minimum de elemente de programare a prelucrarilor.

In Capitolul IV sunt prezentate gradat proiectari de baze de date simple, de la utilizarea de liste simple pana la folosirea de tabele pivot si tabele corelate.

In Capitolul V se realizeaza mai intai o sinteza a notiunilor legate de analiza unui sistem real si proiectarea unei aplicatii de sistem informatic pe care elevul le-a intalnit pe parcursul capitolelor precedente. Apoi sunt prezentate doua studii de caz de proiectare concreta a doua aplicatii alese din cadrul subsistemului de evaluare care face parte din sistemul informatic al unei scoli: Admiterea in ciclul superior al liceului si Examenul de atestare in specialitate.

  • Autor: Daniela Oprescu, Liana Bejan Ienulescu
  • Editura: Niculescu
  • Colectia:
  • Categoria: Clasa a XI-a
  • ISBN: 978-973-568-423-9
  • An aparitie: 2006
  • Numar de pagini: 96
  • Format carte: 20×26 cm

Pret: 14,50 Lei
(pretul include TVA)