Religie si stat in Islam

Descriere: Religie si stat in Islam (De la teocratia medineză instituita de Muhammad la Fratia musulmana din perioada interbelica)
Al islam din wa-daula – "Islamul este religie si stat". Acesta e unul dintre cele mai des intalnite enunturi rostite de intelectualii musulmani fundamentalisti si totodata chintesenta programului lor politic. Dar corespunde el adevarului sau este doar o sintagma, adoptata de ideologii islamismului modern, care sustine necesitatea instituirii unui stat "islamic" cu trasaturi teocratice si resping cu toata puterea sistemul politic occidental? Intrebarea este plina de sens, deoarece, daca aceasta sintagma ar fi cu totul conforma cu adevarul, lumea islamica nu ar fi capabila sa accepte bazele democratiei moderne, deci nici despartirea dintre religie si stat, anume statul secular, neutru si mijlocitor intre diferitele comunitati religioase si viziuni despre lume.
Folosind o baza documentara vasta, autorul arata ca pretentia fundamentalistilor islamici nu are nici un temei in istoria lumii musulmane iar expresia "Islamul este religie si stat" constituie doar un postulat ideologic si nicidecum descrierea unei realitati istorice.

  • Autori: PAUL BRUSANOWSKI
  • Editura: Herald
  • Anul aparitiei: 2009
  • Numar de pagini: 352
  • Categorie: Religie