POEZIA ANTIUTOPICA. O ANTOLOGIE A DOUAMIISMULUI POETIC ROMANESC

POEZIA ANTIUTOPICA. O ANTOLOGIE A DOUAMIISMULUI POETIC ROMANESC - MARIN, Daniel D

Descriere carte:
Poeti antologati: Constantin Acosmei, Serban Axinte, Linda Maria Baros, Constantin Virgil Banescu, Rita Chirian, Dan Coman, Dumitru Crudu, Domnica Drumea, Teodor Duna, Gabi Eftimie, Diana Geacar, Doina Ioanid, Zvera Ion, T.S. Khasis, V. Leac, Stefan Manasia, Daniel D. Marin, Ruxandra Novac, Andrei Peniuc, Cosmin Perta, Ofelia Prodan, Razvan Tupa, Adrian Urmanov, Radu Vancu, Miruna Vlada.

O antologie cu poeti meniti sa supravietuiasca propriei generatii, asta propune aici Daniel D. Marin. Dar 25 de nume care sa supravietuiasca generatiei e o cifra de tot optimista. Nu exista generatie cu atatia poeti. Abia daca exista literatura cu atatia poeti. E drept ca o vreme pare mare ?mbulzeal? la fiecare generatie. Dar nu trece chiar mult si incepem sa-i cautam poetii cu lumanarea. Sau, si mai rau, sa ne amintim de ei dupa pure criterii de statistica. Ultimele trei generatii romane stau bine la statistica poetilor. Nu stiu daca generatia ?2000? sta mai bine decat cele de la ?60 si ?80. Dar in curand va sta si ea rau. Poate chiar mai rau decat predecesoarele. Pentru ca are o scriitura prea imediat recognoscibila. Pentru ca are un stil al generatiei. Si nimic nu face ravagii mai mari decat stilul de generatie.

Daniel D. Marin a facut o antologie menita sa-mi contrazica scepticismul de mai sus (si eu sper sa reuseasca). O antologie care sa valideze pluralismul douamiist si care sa-i propuna pe cei 25 care vor face gloria viitoare a generatiei. Antologia lui Daniel D. Marin nu mai e atat o antologie-manifest, cat o antologie-dovada. (Poetii fericiti in ea sint prezentati cu cicluri substantiale, definitorii.) Ea vine cu poeti acreditati deja, oricit de relative sint acreditarile literare. Si vine la vreme, inainte ca poetii sa se invecheasca ori sa se rutineze. E vorba, in optiunea lui Daniel D. Marin, de nucleul tare al generatiei; de fascicolul, mai bine zis, semnificativ al acesteia, caci, pe cat s-a putut, diversitatea formulelor a fost asigurata. O antologie care ar putea fi una reper. Cam ca a lui Musina pentru optzecisti, sa zicem. – Al. Cistelecan

  • Autor: MARIN, Daniel D
  • Editura: Paralela 45
  • Colectia: Biblioteca Romaneasca
  • Categoria: Poezie
  • ISBN: 978-973-47-0939-7
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 272
  • Format carte: 16 x 23,5

Pret: 23,75 Lei
(pretul include TVA)