Partajul judiciar in reglementarea noilor Coduri

0
(0)

Lucrarea Partajul judiciar in reglementarea noilor coduri reprezinta un comentariu actual al institutiei partajului, realizat din perspectiva practicianului si necesar in contextul intrarii in vigoare a noilor Coduri civil si de procedura civila.
Scopul prezentei cercetari il constituie acoperirea unei necesitati rezultate din practica, de a uni intr-o singura carte analiza teleologica a institutiei partajului, care sa inlesneasca intelegerea acestei constructii juridice din perspectiva reglementarii noilor Coduri, cu jurisprudenta relevanta in aceasta materie. Astfel, Partajul judiciar in reglementarea noilor Coduri cuprinde, pe de o parte, analiza doctrinara a solutiilor reglementate deja si imbunatatite sau transformate prin dispozitiile legale in vigoare, iar, pe de alta parte, sintetizeaza solutiile de speta de referinta, atat cele recente, cat si cele pronuntate inainte de intrarea in vigoare a noilor Coduri si care isi pastreaza actualitatea.
Volumul Partajul judiciar in reglementarea noilor Coduri este structurat in nu mai putin de 21 de sectiuni in functie de principalele aspecte relevate, cu scopul de a inlesni parcursul cititorului in intelegerea institutiilor examinate prin evidentierea elementelor de noutate si/sau controversate aparute in procedura partajului, in special cu privire la partajul voluntar si partajul de folosinta, competenta materiala si teritoriala, calitatea si capacitatea procesuala, cererea de partaj, admiterea in principiu si modalitatile de realizare a impartelii judiciare (in natura, prin atribuirea bunului unui copartas sau prin vanzarea bunului de catre parti prin buna invoiala sau de catre executorul judecatoresc), hotararea de partaj, suspendarea partajului si a judecatii sale, opozitia creditorilor, garantia pentru evictiune si vicii ascunse, efectele juridice ale partajului, cauzele de desfiintare sau de nerealizare a partajului, imparteala bunurilor comune ale sotilor, partajul succesoral si partajul de ascendent.
Ca nota dominanta se retine faptul ca majoritatea solutiilor consacrate de jurisprudenta anterioara cu privire la partajul judiciar isi pastreaza actualitatea si au fost valorificate in elaborarea noului Cod de procedura civila. Astfel, in Tezele prealabile ale proiectului Codului de procedura civila se arata ca partajul judiciar „va promova principiul solutionarii litigiului pe baza intelegerii partilor. Astfel, vor dobandi caracter normativ interpretari dezvoltate in practica judiciara si in doctrina privitoare la procedura impartelii judiciare si reguli consacrate de practica vanzarii prin buna invoiala a bunurilor la licitatie si va fi prevazuta tranzactia partiala (cu privire numai la o parte dintre bunurile supuse impartelii si chiar numai la unii dintre copartajanti, urmand ca procedura sa continue numai cu privire la aspectele necuprinse in tranzactie ori cu privire la partile nesemnatare). Vor fi mentionate expres principiile de suportare a cheltuielilor in cazul partajului judiciar (proportional cu caderea in pretentii). Va fi precizat efectul partajului incheiat voluntar printr-o tranzactie judiciara: efectul hotararii ce ar finaliza litigiul, daca nu s-ar fi incheiat tranzactia (autoritate de lucru judecat)”.
Dintre modificarilor aduse de noul Cod civil in materia partajului putem aminti: posibilitatea suspendarii partajului prin hotarare judecatoreasca, reglementarea caracterului constitutiv de drepturi al acestuia, stramutarea garantiilor si obligatia de garantie pentru evictiune intre coproprietari. Se remarca si inlaturarea „inelegantei tehnice”, cum a numit-o profesorul Mircea Eliescu, ce a constat in faptul ca vechiul Cod civil s-a ocupat de indiviziune si imparteala cu prilejul mostenirii. Si aceasta, deoarece indiviziunea este o stare care nu este specifica succesiunii, ci coproprietatii, fie ea izvorata din mostenire, din contractul de societate, din comunitatea matrimoniala sau din vanzare.
Modalitatea de analiza a partajului, institutie interdisciplinara aflata la congruenta intre dreptul civil, dreptul familiei si dreptul procesual civil, recomanda cartea Partajul judiciar in reglementarea noilor Coduri tuturor celor interesati de drept: practicieni si teoreticieni ai dreptului, studenti ai facultatilor de drept, auditori de justitie, masteranzi si nu numai.
Despre autor:
Doina Anghel este in prezent judecator la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie si formator in cadrul Institutului National al Magistraturii.

  • Autori: Doina Anghel
  • Editura: Hamangiu
  • Anul aparitiei: 2015
  • ISBN: 978-606-678-775-8
  • Numar de pagini: 400
  • Categorie: Politica, drept

Pret: 49,00 RON

Cât de interesantă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.