Organizarea profesiilor juridice liberale

Organizarea profesiilor juridice liberale - Sebastian Spinei

Descriere carte:
Cursul este destinat studentilor din primul an de studii juridice universitare de licenta si propune prezentarea sistematica si accesibila a functiunilor profesiunilor juridice liberale, a modului in care acestea se integreaza in sistemul dreptului judiciar si in cel al profesiilor juridice, a principiilor si normelor care le reglementeaza organizarea si actiunea.
Intr-un sens larg, toate profesiile care indeplinesc misiunea de a contribui la infaptuirea justitiei, care se afla, cum s-a spus, "in siajul" justitiei, respectiv atat functionarii judiciari cat si profesiile juridice independente, sunt cuprinse in sfera notiunii de auxiliari ai justitiei.
Insa deoarece termenul de "auxiliar" sugereaza un statut de subordonare care nu se regaseste in realitate in relatia dintre instante si profesiunile liberale, preferam sa ne raliem curentului doctrinar care le califica pe acestea din urma ca parteneri ai justitiei.
Profesiile juridice liberale exercita functiuni importante, conexe activitatii judiciare (sau independente de aceasta) – acordarea de consultanta si asistenta juridica precontencioasa ori extrajudiciara, reprezentarea ori asistarea partilor in fata instantelor si a altor autoritati, redactarea si autentificarea de acte juridice, indeplinirea unor acte de procedura jurisdictionala, executarea silita a hotararilor judecatoresti etc.
Sunt analizate in paginile cursului profesiile de avocat, executor judecatoresc si notar public. De asemenea, cursul contine si o parte introductiva care contine succinte referiri la sistemul judiciar propriu-zis si o serie de elementare clarificari terminologice.

  • Autor: Sebastian Spinei
  • Editura: Universul Juridic
  • Colectia: Tratate si cursuri universitare
  • Categoria: Profesii juridice
  • ISBN: 978-973-127-318-1
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 272
  • Format carte: 14,5 x 20

Pret: 25,00 Lei
(pretul include TVA)