Oamenii lui Platon. O prosopografie a lui Platon si a altor Socratici

0
(0)

Oamenii lui Platon. O prosopografie a lui Platon si a altor Socratici - Debra Nails

De o remarcabila eruditie, acest dictionar al personajelor ce apar in dialogurile lui Platon este un instrument indispensabil pentru intelegerea lui Platon si a epocii lui.Pe cat de mare a fost efortul omului de filosofie Debra Nails de a … construi aceasta carte fundamentala, pe atat de mult va fi inlesnit accesul nostru la universul platonician.
Prosopografia – in traducere literala "inregistrarea scrisa a persoanelor", de la prosopon, "individ", "persoana", si graphein, "a scrie" – este o disciplina istorica dezvoltata in a doua jumatate a sec. XIX, in epoca de glorie a studiilor clasice. O lucrare de prosopografie inregistreaza toate informatiile referitoare la personaje istorice, la originea, filiatia si cariera fiecaruia dintre ele, asemenea unui Who’s who al uneia sau alteia dintre epocile istorice. Astfel de studii sistematice nu sunt insa posibile decat pentru perioade relativ limitate si mai ales in legatura cu putinele cetati despre care vorbesc izvoare mai putin lacunare decat altele, in speta pentru Atena incepand de la sfarsitul perioadei arhaice. Volumul de fata este o prosopografie platoniciana. De o remarcabila eruditie, acest dictionar al personajelor ce apar in dialogurile lui Platon este un instrument indispensabil pentru intelegerea lui Platon si a epocii lui.
"Platon nu a inventat atenieni cu tot cu numele, familiile si rudele lor; el a scris despre oameni reali – unii inca traiau si erau activi in Atena -, oameni cu reputatii, familii, vecini si afilieri politice, oameni care apar si in alte marturii istorice: ridiculizati in comedii, chemati ca martori, alesi in functii, vanduti, casatorindu-se, cumparand proprietati, calatorind, murind. Societatea din vremea lui Socrate nu era facuta doar din institutii si ideologii, ci era compusa din oameni reali, indivizi prinsi in ochiurile unei retele de relatii familiale, sociale si politice, fara de care intelegerea dialogurilor lui Platon ar fi denaturata."
Debra Nails
Grafica: Ioana Dragomirescu Mardare
Editor: Paul Balogh

  • Autor: Debra Nails
  • Editura: Humanitas
  • Colectia:
  • Categoria: Filosofie
  • ISBN: 978-973-50-1609-8
  • An aparitie: 2008
  • Numar de pagini: 494
  • Format carte: 15 x 22,5 cm

Pret: 44,10 Lei
(pretul include TVA)

Cât de interesantă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.