Medicina bazata pe dovezi: Cum intelegem studiile

Medicina bazata pe dovezi: Cum intelegem studiile - Cristian Baicus

Descriere carte:
Medicina bazata pe dovezi, definita ca fiind stiinta descoperirii, evaluarii si aplicarii rezultatelor cercetarii medicale, reprezinta in fapt folosirea rationala si judicioasa a celor mai bune dovezi actuale din cerectatarea clinica in ingrijirea fiecarui pacient. Cartea de fata este sinteza cunostintelor de medicina bazata pe dovezi acumulate de-a lungul cursurilor de epidemiologie clinica si de medicina bazata pe dovezi predate (cursuri postuniversitare sau pentru doctoranzi), la care se adauga Dictionarul de epidemiologie clinica si medicina bazata pe dovezi, prima carte rom?neasca din domeniu. Aceste notiuni ar trebui sa fie cunoscute de fiecare practician si ar trebui predate fiecarui student la medicina.
Cuprins: Medicina bazata pe dovezi ? introducere. Informatia medicala. Tipurile de studii in cercetarea epidemiologica. Tipurile de variabile si testele statistice. Semnificatie statistica; p si intervale de incredere; semnificatie clinica. Ierarhia dovezii: nivelul dovezii si gradele de recomandare. Studiile terapeutice fara grup martor. Studiile clinice randomizate. Exprimarea riscului. Din nou despre masura efectului, semnificatie clinica si semnificatie statistica. Erorile de tip I si II, puterea si marimea esantionului. C?t de precisa este estimarea efectului tratamentului? Studiile N-of-1 (studiile pe un singur caz). Studiile care sintetizeaza studii. Analiza sistemica si metaanaliza. Care sunt cele mai bune dovezi pentru terapie si cum interpretam marile studii terapeutice? Comunicarea riscului. Evaluarea testelor diagnostice: criterii de validitate. Parametrii unui test dignostic (I): sensibilitatea si specificitatea. Valorile predictive ale testelor si teorema lui Bayes. Parametrii unui test diagnostic (II): raportul de probabilitate. Studiile diagnostice ? ierarhia dovezii. Studiile prognostice. Un punct de vedere economic.
Adresabilitate: Medici de orice specialitate, epidemiologi, cercetatori stiintifici, statisticieni/informaticieni, studenti in medicina.

  • Autor: Cristian Baicus
  • Editura: Editura Medicala
  • Colectia:
  • Categoria: Medicina umana
  • ISBN:
  • An aparitie: 2007
  • Numar de pagini: 144
  • Format carte: 16/70×100 mm

Pret: 27,96 Lei
(pretul include TVA)