Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist

Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Lavinia Betea

Descriere carte:
Nascut in 1900 intr-o familie de intelectuali, Lucretiu Patrascanu devine de foarte tanar comunist si de foarte tanar isi atrage din partea propriilor tovarasi, in majoritate de origine umila, antipatia si ura. Pe de o parte prin anvergura lui intelectuala, pe de alta prin firea orgolioasa si independenta. Arestat, dupa un model tipic lagarului socialist, de proprii tovarasi in 1948, Lucretiu Patrascanu este supus din dispozitia lui Dej unei anchete de o duritate extrema, care dureaza sase ani, la capatul careia este condamnat la moarte si executat, in aprilie 1954, adica la un an dupa moartea lui Stalin.
Tragedia lui, ilustrativa pana la detaliu pentru adevarul ca revolutia isi devoreaza nu doar copiii ci si parintii, este reconstituita aici pas cu pas, cu mijloacele unui istoric si ale unui romancier. Pentru a restitui, uneori pe zile si ore, acest destin exemplar, Lavinia Betea a parcurs peste cincizeci de mii de pagini de arhive, zeci de volume de memorii si a intervievat ea insasi batrani activisti de partid, foste victime, fosti calai.
Lucretiu Patrascanu este, dintre liderii comunisti din Europa de Est victime ale unui proces spectacol, singurul care nu s-a supus scenariului de a-si marturisi toate crimele si de a afirma atotputernicia partidului si credinta in el, cu o clipa inaintea mortii. Altii, impuscati la ordinul lui Stalin, au murit strigand Traiasca Stalin! si perpetuand in acest fel misterul de nepatruns al unui atasament distructiv si autodistructiv. Patrascanu a dezvaluit in ultima clipa mecanismul ucigas, dupa ce, ca militant ilegalist si apoi ca ministru al justitiei comuniste, il pregatise.
Prima editie a acestei carti, aparuta in 2001, era rezultatul a peste patru ani de cercetari minutioase in arhivele SRI. Cea de fata este imbogatita cu alti patru ani de documentare in arhivele CC al PCR, si cu experienta autoarei de universitar, doctor in stiinte umane, specialist in psihologie sociala. Ea este din punct de vedere stiintific o lucrare unica, iar din punct de vedere stilistic o capodopera demna sa ne reprezinte in orice librarie din lume si in orice limba.

  • Autor: Lavinia Betea
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Istorie si Politica
  • Categoria: Politica
  • ISBN: 973-669-215-9
  • An aparitie: 2006
  • Numar de pagini: 504
  • Format carte: 13 x 19,5 mm

Pret: 32,30 Lei
(pretul include TVA)