Jurnal clinic.

Descriere: Fără simpatie nu există vindecare
Traducere din limba germană: Christian Ferencz-Flatz
«Într-un studiu despre ultimele lucrări ale lui Ferenczi, apărut de curând, Johannes Cremerius enumeră autorii care au căutat material pentru construcţiile lor, aşa cum formulează el, în mina deschisă de Ferenczi; toţi au în comun faptul că se servesc de la Ferenczi, fără să îl citeze, fără să-l numească. Cremerius redactează o listă de autori, ale căror scrieri datorează mult analistului. El îi enumeră printre alţii pe: Winnicott, Mahler, Little, Masud Khan, Spitz, Nacht, Kohut, Searles, Sullivan, Fromm-Reichmann, Rosen, Moreno, Fairbairn, Guntrip. Cremerius îşi încheie panorama cu următoarele cuvinte, pe care aş vrea să le citez: „După cum arată acest raport, pentru mulţi, Ferenczi a devenit în ultimii 50 de ani cariera din care şi-au extras materialul pentru «noile lor construcţii», adesea fără a indica originea – fapt ruşinos pentru mult lăudata onestitate a ştiinţei”.
Oricât de familiare ne-ar fi paradoxurile filiaţiei în analiză, această listă este impresionantă şi, pe lângă că nu este completă, nu este nici foarte exactă şi nici foarte corectă, în special faţă de Sacha Nacht, deoarece el este unul dintre primii, alături de Lacan, care citează cu multă precizie ultimele lucrări cunoscute ale lui Ferenczi.
În schimb, lista cuprinde cel puţin patru personalităţi importante dintre analiştii cei mai influenţi de astăzi, făcând abstracţie de întemeietorul psihodramei (Moreno) şi de cel al analizei directe (Rosen); mă refer la Spitz, Searles, Winnicott, Masud Khan, care au creat un număr de concepte fundamentale, fără a se achita de datoria lor teoretică.»

  • Autori: Sándor Ferenczi
  • Editura: Fundatia Generatia
  • Anul aparitiei: 2005
  • Categorie: Psihologie, psihanaliza

Pret: 35,00 RON