Emotie si adaptare. O abordare cognitiva a proceselor afective

Emotie si adaptare. O abordare cognitiva a proceselor afective - Richard S. Lazarus

Descriere carte:
Pot fi intelese emotiile doar prin prisma factorilor individuali sau a conditiilor externe? Motivatia are vreo influenta asupra procesului emotional? Care este rolul relatiei individ-mediu in acest proces? Prin teoria cognitiv-motivational-relationala, R. Lazarus ofera un raspuns integrativ acestor intrebari, subliniind functia centrala a proceselor emotionale si motivationale in adaptarea individului la mediu, atat in evenimentele cotidiene, cat si in eforturile pe temen lung ale individului pentru a supravietui, a se dezvolta si realiza. Prima parte a cartii se centreaza asupra aspectelor controversate din psihologia emotiei, oferind astfel contextul pentru formularea teoriei cognitiv-motivational-relationale prezentata in detaliu in partea a doua a volumului, ale carei principii sunt aplicate la fiecare din principalele emotii pozitive si negative. In ultima parte a volumului este explorat modul in care emotia influenteaza pe termen lung trei tipuri de rezultate adaptative: sanatatea somatica, starea subiectiva de bine si functionarea sociala. Autorul reuseste sa mentina un echilibru intre stilul academic si cel colocvial, pune accent pe claritatea exprimarii si pe numeroase ilustrari clinice sau experimentale, astfel incat cartea poate fi citita si inteleasa nu numai de studenti si psihologi, dar si de persoane din alte domenii in care emotiile ocupa un loc central in activitatea practicienilor – medicina generala, psihiatrie, asistenta sociala.
R. S. Lazarus a fost profesor de psihologie la University of California, Berkley si este considerat de American Psychologist unul dintre cei mai influenti psihologi.
A fost printre primii cercetatori care au studiat stresul si emotia, in special din perspectiva relatiei acestora cu cognitia. A scris numeroase articole si carti printre care Adjustment and Personality (1961), Patterns of adjustment (1976), Stress and emotion: A new synthesis (1999).

  • Autor: Richard S. Lazarus
  • Editura: Trei
  • Colectia: Psihologie-Psihoterapie
  • Categoria: Psihoterapie
  • ISBN: 978-973-707-540-6
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 688
  • Format carte:

Pret: 80,75 Lei
(pretul include TVA)