Efectele dreptului la respectul vietii private si al demnitatii asupra dreptului civil

Efectele dreptului la respectul vietii private si al demnitatii asupra dreptului civil - Sonia Draghici

Descriere carte:
Consacrarea drepturilor fundamentale ca valori supreme de catre constituantul roman deschide o noua arie a cercetarii constitutionale din perspectiva efectelor produse de drepturile fundamentale asupra ordinii juridice. De o maniera generala, structura ierarhica a drepturilor fundamentale impune concentrarea asupra efectelor pe care demnitatea, libertatea si egalitate le produc asupra institutiilor specifice dreptului civil. Aceasta analiza urmareste in egala masura raporturile statice si dinamice dintre fundamentele constitutionale si dreptul civil, prin medierea jurisprudentei constitutionale, sau in afara cadrului specific acesteia.
Alegerea primei teme abordate in cadrul lucrarii este determinata pe de o parte de importanta pe care o cunoaste dreptul la respectul vietii private in ordinile juridice occidentale si pe de alta de faptul ca proclamarea acestui drept atat in forma constitutionala cat si legislativa permite dezvoltarea unei analize a influentei si raporturilor dintre cele doua spatii ale ierarhiei normative in sensul impus de tema lucrarii.
Analiza efectelor demnitatii umane in calitatea sa de fundament constitutional asupra dreptului civil este impusa de faptul ca aceasta reprezinta principalul motor al intregii evolutii a drepturilor fundamentale ca valori supreme. Libera dezvoltare a personalitatii umane raportata la demnitate se aplica astfel conturarii unui statut juridic al corpului si al embrionului uman in dreptul civil, nuantand sistemul atribuirii personalitatii juridice de catre regulile dreptului civil.

  • Autor: Sonia Draghici
  • Editura: Universul Juridic
  • Colectia: Monografii
  • Categoria: Drept civil
  • ISBN: 978-973-127-505-5
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 144
  • Format carte: 14,5 x 20

Pret: 12,00 Lei
(pretul include TVA)