Drept constitutional si institutii politice

Drept constitutional si institutii politice - Maria Th. Georgescu, Simona Livia Mihailescu

Descriere carte:
Cursul universitar analizeaza conceptele, principiile si izvoarele dreptului constitutional, stabilind particularitatile acestora.
Un element original se refera la modul in care este definit dreptul constitutional, care reglementeaza nu numai relatiile de putere, ci, in stransa legatura cu ele, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, si determina statutul persoanei in raport cu puterea politica organizata statal. Acest mod de abordare a autorilor a determinat perspectiva din care au fost structurate si explicate temele cursului.
Astfel, pornind de la considerentele mai sus mentionate, au fost prezentate izvoarele dreptului constitutional, inclusiv impactul lor cu dreptul european, pe baza carora se stabilesc drepturile si obligatiile subiectelor, respectiv institutii, cetateni, persoane fizice si persoane juridice.
In cadrul teoriei generale a constitutiei, s-a pus in evidenta semnificatia controlului de constitutionalitate a legilor, care creeaza posibilitatea si dreptul minoritatilor parlamentare, organizatiilor si persoanelor fizice de a remedia legile din punctul de vedere al constitutionalitatii.
Totodata, in curs sunt supuse atentiei evolutia istorica a votului si tipurile de sisteme electorale, cu avantajelesi dezavantajele acestora. In acest context este prezentat sistemul electoral actual din tara noastra si consideratiile critice ale autorilor cu privire la noua lege si la aplicarea ei.
Din ansamblul institutiilor statului, cea mai mare atentie s-a acordat Parlamentului si modificarilor care au intervenit in ceea ce priveste distribuirea competentelor decizionale intre cele doua camere.
Prezentul curs universitar isi propune sa fie un real sprijin pentru insusirea conceptelor constitutionale si cunostintelor care stau la baza aplicarii si interpretarii intregului sistem de drept.

  • Autor: Maria Th. Georgescu, Simona Livia Mihailescu
  • Editura: Universul Juridic
  • Colectia: Tratate si cursuri universitare
  • Categoria: Drept Constitutional
  • ISBN: 978-973-127-461-4
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 318
  • Format carte: 17×24 mm

Pret: 32,00 Lei
(pretul include TVA)