Creionul tamplarului

0
(0)

Creionul tamplarului - Manuel Rivas

In vara anului 1936, in inchisoarea din Santiago de Compostela, un pictor deseneaza, cu un creion de tamplarie, Porticul Gloriei din catedrala orasului; in desenul lui, camarazii de detentie isi imprumuta chipurile apostolilor si profetilor. Un gardian, viitorul lui asasin, il priveste fascinat… Dupa ce il va executa rapid, ca sa il scuteasca de torturile falangistilor, va pastra, ca pe un trofeu, creionul lui de tamplarie.
Creionul pare sa scoata la suprafata tot ce este mai bun in fiecare dintre posesorii sai; nici Herbal, gardianul, nu se poate sustrage acestei forte. Urmarindu-l cu zel pe doctorul Daniel Da Barca, si inainte de detentie, si in timpul detentiei, ajunge sa stie totul despre el – nu numai care ii sunt convingerile politice, dar si pe cine admira, pe cine ajuta si, mai ales, pe cine iubeste. Fara sa-si dea seama, Herbal ajunge un fel de protector din umbra al doctorului Da Barca. Dupa multi ani, citind intr-un ziar stirea mortii acestuia, Herbal este din nou stapanit de forta magica a creionului si incepe sa spuna povestea…
Tradus in douazeci de limbi si ecranizat in 2003 in regia lui Antn Reixa, Creionul tamplarului impleteste subtil istoriile marunte ale personajelor (dragostea, tandretea, camaraderia si demnitatea in cele mai vitrege conditii) cu istoria mare, aceea care impieteaza asupra vietii. Rezultatul este un mozaic de melancolie si speranta, din care razbat atat strigatele disperate ale protagonistilor, cat si cele ale unui intreg popor ale carui libertati ajung sa fie grav ingradite.
Un roman superb, plin de sensibilitate si de compasiune. – Arturo Perez-Reverte
Atat in fond, cat si in forma, aceasta este o minunata poveste de iubire, despre care se va mai vorbi si se va mai scrie. – Vincente Araguar
Manuel Rivas (n. 1957, A Coruna) este romancier, poet, eseist si ziarist. Absolvent al Universidad Complutense din Madrid, a lucrat de-a lungul timpului in presa scrisa, in radio si televiziune, temele sale predilecte fiind cele sociale si de protectia mediului, Rivas numarandu-se printre fondatorii Greenpeace in Spania. Considerat unul dintre cei mai importanti autori spanioli contemporani si cea mai originala voce a literaturii galiciene (limba oficiala in Spania din 1978), Manuel Rivas a cunoscut succesul mondial, cartile sale fiind traduse si publicate nu numai in Europa, ci si in cele doua Americi. Jocurile stilistice inedite, profunda poezie a descrierilor sale si temele abordate, de un profund umanism, i-au adus numeroase premii, cum ar fi: Premio de la Crtica en Galicia, Premio Nacional de Narrativa, Premio de la Crtica Espanola, Premio Torrente Ballester, Premio Arcebispo Xon de San Clemente y el de la Crtica, Premio ONCE – Galicia a la Solidaridad, Premio Libro del Ano, ca si o distinctie din partea sectiei bel-giene a Amnesty International. Volumele sale de proza cele mai cunoscute sunt Un million de vacas (1990), Los comedores de patatas (1992), ?Que me quieres, amor? (1996), El secreto de la tierra (1999), Los libros arden mal (2006), Todo es silencio (2010). In afara romanului de fata, in anul 1999 i-a fost ecranizata si povestirea La lengua de las mariposas, in regia lui Jose Luis Cuerda, care va regiza si filmul ce are la baza ultimul roman al lui Manuel Rivas, Todo es silencio.

  • Autor: Manuel Rivas
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Byblos
  • Categoria: Literatura universala
  • ISBN: 978-606-588-200-3
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 160
  • Format carte: 12,8 ? 20,7 cm

Pret: 19,00 Lei
(pretul include TVA)

Cât de interesantă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.