Calculatorul: binefacere sau blestem?

Calculatorul: binefacere sau blestem? - Gene I. Rochlin

Descriere carte:
 Nu tehnica este elementul periculos. Nu exista o demonie a tehnicii. Exista in schimb misterul esentei ei. Ca un destin al scoaterii din ascundere, esenta tehnicii reprezinta pericolul. (Martin Heidegger)
Prometeu intruchipeaza mitul omului progresist, care indrazneste sa aduca "focul" in mijlocul oamenilor. Oare putem intelege astazi mai bine ca oricand ratiunile pedepsirii lui de catre zei? Colectia " Prometeu " iti propune sa dezvaluie ce se intampla in spatele usilor inchise ale laboratoarelor, unde oameni de stiinta in halate albe ne pregatesc destinul. Ce s-ar intampla daca am scoate calculatorul din priza? Cu alte cuvinte, care sunt consecintele dependentei de calculator, pe care o manifesta armata, industria, serviciile, pietele financiare?
Gene I. Rochlin, profesor la University of California, Berkeley, dedica o intinsa sectiune a lucrarii sale doctrinelor militare ale SUA si analizei diferitelor cazuri in care functionarea "armelor inteligente" s-a dovedit catastrofala. O alta descrie schimbarile majore pe care le-a generat calculatorul in structura pietelor financiare si a comertului. Iar acestea sunt doar cateva exemple. Astazi, inteligenta artificiala este implicata din ce in ce mai mult in luarea deciziilor in orice domeniu. Computerul impune o noua organizare a muncii si modifica structurile profunde ale societatii. Desi, intr-o prima etapa, consecintele au fost pozitive, de acum lucrurile par ca incep sa scape de sub control. Pana si ideea tehnologiei aducatoare de democratie se dovedeste, in viziunea autorului, un simplu mit. Calculatorul devine instrumentul unui control generalizat si, prin implicatiile la nivel social ale utilizarii lui, un factor major de risc. Ceea ce parea o binecuvantare se transforma oare intr-un blestem?
Gene I. Rochlin este profesor de Energie si Resurse la University of California, Berkeley. Dupa opt ani de invatamant si cercetare in domeniul fizicii, s-a specializat in domeniul stiintelor sociale. Astfel a putut sa-si urmareasca mai eficient interesele stiintifice privind natura si structura unor fenomene sociale si politice care cuprind o gama relativ larga de componente stiintifice si tehnice. A obtinut o bursa de cercetare in domeniul Securitatii Internationale din partea John D. si Catherine T. MacArthur Foundation, o alta acordata de John Simon Guggenheim Memorial si o bursa de rezident la Centrul de Studii Bellagio al Rockefeller Foundation.

  • Autor: Gene I. Rochlin
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Prometeu
  • Categoria: Calculatoare / Informatica
  • ISBN: 973-99592-7-X
  • An aparitie: 2002
  • Numar de pagini: 272
  • Format carte: 13 x 20 cm, brosat

Pret: 15,20 Lei
(pretul include TVA)