Apocalipsa memoriilor. Vol. II

Descriere: Apocalipsa memoriilor contopeste trei "memorii"; primele sunt cele ale unui tanar scriitor maghiar din anii ’70, care locuieste pentru o vreme in Berlinul de Est, unde traieste intr-un complicat triunghi amoros cu o mare actrita si cu un tanar poet german, in paralel derulandu-se si firul a inca doua straturi de "memorii", unul dintre ele apartinand eroului principal al romanului in roman − scriitorul german Thomas Thoenissen −, in cartea la care trudeste scriitorul maghiar in pauzele aventurii berlineze, cel de-al doilea apartinand tanarului scriitor din roman, ce descrie perioada copilariei petrecute in Ungaria stalinista, si caruia "i se da cuvantul" doar cand ceilalti doi trebuie sa-si intrerupa aducerile-aminte. Materialul narativ extrem de bogat este exprimat mai ales prin ceea ce s-ar putea numi poetica trupului: toate intamplarile sunt dezvaluite in cate o atingere a trupurilor, incepand de la cea mai mica tresarire a mainilor pana la contopirea trupurilor de acelasi sex. Apocalipsa memoriilor este o carte erotica, relevand toate enigmele atingerilor umane, ale relatiilor de toate genurile; la fel ca marile romane ale secolului trecut, ofera o lectura acaparatoare, fascinanta. Dar viziunea este a prezentului. De fapt, scriind povestea eroilor sai, torturata de istoria grotesc de cruda si de viata lor interioara, Péter Nádas scrie enciclopedia sentimentalo-erotica a seco-lului XX. Este unul dintre cele mai mari romane, de o etica exemplara, ale ultimelor decenii.
"Este cel mai mare roman al contemporaneitatii, una dintre marile carti ale secolului."Susan Sontag
"Partile care mai de care ale Europei sunt in alte si alte faze ale tradarii trinitatii: libertate-egalitate-fraternitate, paranteza deschisa: sau moarte, paranteza inchisa. Altul e ritmul. Marele scriitor al acestui ritm este Péter Nádas."Péter Esterházy
"O carte care te absoarbe iremediabil si pe care nu te mai saturi sa o citesti."Carmen Musat
Péter Nádas (n.1942, Budapesta) este nu doar unul dintre marii scriitori de azi ai Ungariei, ci si unul dintre cei mai mari scriitori ai Europei. Autor a peste douazeci de volume (romane, nuvele, povestiri, eseuri, piese de teatru), traduse in toate limbile de circulatie internationala, Nádas este o voce autorizata, lucida si ferma in viata civica a Ungariei, fiind respectat pentru argu-mentatia europenismului sau autentic chiar si de catre cei de alta parere. In vara anului 1968, cand trupele Pactului de la Varsovia au invadat Cehoslo-vacia, Péter Nádas a reusit sa obtina concedierea din presa si s-a stabilit intr-un sat de pe malul Dunarii, pentru a se dedica in totalitate scrisului. In anul 1973 a inceput sa scrie romanul Apocalipsa memoriilor, intrerupand lucrul doar de trei ori, pentru scurt timp, de-a lungul celor unsprezece ani cat a durat scrierea romanului, pentru trei piese de teatru. Cartea a aparut in anul 1986 si, indata dupa aparitia editiei in limba maghiara, Neue Züricher Zeitung a scris cu entuziasm: "Acest roman este o adevarata piatra de hotar in literatura maghiara si, probabil, in proza europeana." In 1992, statul maghiar i-a acordat cea mai inalta recunoastere nationala in domeniul literaturii si artelor, Premiul Kossuth, iar in 2007, Ordinul de Merit al Republicii Ungare; recunoasterea internationala s-a concretizat in numeroase premii, precum: Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung, Prix du Meilleur Livre Étranger, Premiul Vilenica, Premiul Kafka s.a.
Apocalipsa memoriilor vol. I

  • Autori: Péter Nádas
  • Editura: Curtea Veche
  • Anul aparitiei: 2011
  • ISBN: 978-606-588-142-6
  • Numar de pagini: 392
  • Categorie: Beletristica