16-17. Renastere, manierism, baroc. Editia a doua
Editia a II-a a cartii beneficiaza de postfata renumitului critic literar brazilian Luiz Costa Lima.
Multiplu, acest volum s-a asezat in timp ca un rizom in care subiectivitatea, mistica, utopia, deziluzia, corporalitatea, inversiunea, gustul si kitsch-ul isi raspund mutual ca ecouri tematice, structurale si de stil. Cronologic, volumul abordeaza ne-exclusivist fenomene ale literaturilor occidentale ale secolelor XVI-XVII, de la magii Renasterii italiene si Thomas Morus la misticii spanioli, Montaigne, Marlowe, Shakespeare, Cervantes, Angelus Silesius, Graci n si Pascal. Fiind insa cronologia santajul istoriei de catre timp si al oamenilor de catre istorie, din spatiul inchis de aceste doua secole se iese nu o data, uneori catre un trecut labirintic, alteori catre secolul XX si cel mai adesea catre amandoua. Ca intr-un serai de interdiscipline, literatura si filosofia, pictura si teologia, gandirea politica si cea stiintifica si, in fine, magia se intersecteaza fara gelozie ori mila in paginile acestei carti.
CALIN-ANDREI MIHAILESCU s-a nascut in 1956 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti (sectia romana/spaniola) in 1981, iar diploma de masterat si-a luat-o in 1989. In 1992 obtine Doctoratul in literatura comparata la Universitatea din Toronto.
A ocupat diverse functii universitare in Canada si in alte tari occidentale. In prezent este Associate Professor (spaniola, literatura comparata si teorie critica) la University of Western Ontario (London, Canada). Din 1997 este editor al revistei Asocia?iei Interna?ionale de Literatura Comparata: Literary research/Recherche litteraire. In 1994 a obtinut Premiul pentru literatura ?John Charles Polanyi?, decernat de Guvernul Provinciei Ontario.
In ce priveste cartile lui Calin Mihailescu, acestea abordeaza autori reprezentativi pentru secolele 16-17 sau pentru epoca moderna, literati, filosofi si teologi. Iata citeva titluri: Ars rhetorica (Carleton University, 1996), Fiction Updated. Theories of Fictionality in Contemporary Criticism (University of Toronto Press, 1996/1997), J. L. Borges. This Craft of Verse (Harvard University Press, 2000). Pe linga acestea, a publicat numeroase articole, eseuri si recenzii in limbile engleza, franceza, romana si spaniola, in reviste academice si literare occidentale (Style, Canadian Review of Comparative Literature, Semiotica, Literary Research/Recherche litteraire, Exquisite Corpse, Texte, Surfaces, The Comparatist) si romanesti (Agora, Amfiteatru, Cahiers roumains d’etudes litteraires/Euresis, Contrapunct, Curentul, Cuvintul, Dialog, Dilema, Revista de istorie si teorie literara, Romania literara, Via?a romaneasca, Vineri etc.)
Problemele intelectuale care l-au preocupat sint cele legate de ironie, literatura si teologie mistica, utopie/distopie, istoria gindirii politice, filosofia fictiunii, fundamentele metafizice ale retoricii, estetica, teoria filmului, istoria religiilor, dependenta, exil, mit, umor, tragedie etc.
A desfasurat o activitate radiofonica intensa intre 1986 si 1990, apoi sporadica la BBC, Radio Europa Libera, CBC etc.
- Autor: Calin-Andrei Mihailescu
- Editura: Curtea Veche
- Colectia: Eseistica
- Categoria: Muzica
- ISBN: 973-8120-85-3
- An aparitie: 2005
- Numar de pagini: 288
- Format carte: 13 x 20 cm, brosat
Pret: 20,90 Lei
(pretul include TVA)