100 de minuni din miere

0
(0)

100 de minuni din miere - * * *

Fiecarui urs ii place mierea – si copiii de gradinita stiu acest lucru. Si noua, oamenilor mari, ne place, deci ursii nu sunt singurii care se pricep la miere. Stramosii nostri au fost morti dupa aceasta delicatesa, si incercau sa ajunga la ea chiar cu riscul vietii. Se catarau in copaci la mare inaltime ca sa ajunga la comoara fluida aurie, sclipitoare, ascunsa in scorburile albinelor salbatice. Asa procedeaza de fapt si in zilele noastre unii bastinasi care traiesc in tinuturile mai indepartate de lumea civilizata. Noi, norocosii, insa, care deja ne-am nascut intr-o alta lume, nu ne expunem unui astfel de pericol. Sigur, nu pentru ca am renuntat la miere – ba chiar noi consumam cu mult mai multa – ci pentru ca o putem cumpara gata ambalata din magazine.
Ce este asa deosebit de bun la miere? – ar intreba un extraterestru, fiindca ar trebui sa fie cineva chiar cel putin martian ca sa nu stie acest lucru. Ca e dulce! – ar raspunde rapid oricare copil de gradinita. Si cu aceasta am si ajuns la tema, fiindca de-a lungul evolutiei au devenit atractive acele gusturi naturale, care sunt importante din punct de vedere al alimentatiei. Ceea ce e dulce, este bun, fiindca are mult zahar, si zahar mult inseamna energie multa, deci substanta nutritiva. Daca am consuma miere cat sa umplem causul palmelor, am obtine atata energie cata exista intr-un kilogram si jumatate de zmeura. Sa ne inchipuim cat ar trebui sa ne aplecam si sa ne chinuim pana sa adunam atatea boabe mari, frumoase (fiindca numai soiurile selectate aduc rod bogat, nu si cele care cresc la intamplare in tufe salbatice in natura).
Sigur, mierea nu s-a consumat ca atare de-a lungul veacurilor, ci s-a folosit mai ales pentru a drege mancarea. Pana in anul 1747 (cand s-a inceput cultivarea sfeclei de zahar) cel mai important indulcitor a fost mierea. Mierea este nu numai dulce, ci si parfumata, si din aceasta cauza zaharul nu i-a luat de tot locul in bucatarie. Preparatele cu miere sunt deosebit de fragede, gustoase si aromate. Turta dulce, pogacele cu miere, prajitura cu miere, halvita – numai pomenind de ele simti dulceata lor in gura, asa-i?
Sa nu credem, insa, ca mierea e buna numai la indulcirea prajiturilor si a dulciurilor! Cu miere se prepara carnuri fierte sau fripturi, diferite mancaruri cu carne, sosuri, bauturi.
In aceasta culegere – care nu este nicidecum completa – am incercat sa va dam o imagine despre diversitatea preparatelor cu miere. Zumzaiti in jurul retetelor si adunati din ele pe gustul si spre bucuria dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.

  • Autor: * * *
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: 100 de minuni
  • Categoria: Bucatarie
  • ISBN: 973-669-064-4
  • An aparitie: 2004
  • Numar de pagini: 80
  • Format carte: 14 x 20 cm, brosat

Pret: 6,65 Lei
(pretul include TVA)

Cât de interesantă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.